Boek

‘De dood hoort bij het leven, we ontkomen er niet aan. Maar in mijn werk had ik beslist niet altijd te maken met oude mensen waarvan het leven simpelweg op is.’

Na mijn werkzaamheden in de uitvaartbranche was ik diep onder de indruk van alle disciplines die hierin – onzichtbaar – werkzaam zijn. Ik besloot deze mensen een podium te geven in mijn nieuwste boek: Waarheen, waarvoor. Leven van de dood, achter de schermen van de uitvaartbranche. Op 29 februari 2024 kwam het boek uit.


Voordat een uitvaart plaatsvindt, zijn er achter de schermen talloze, vaak onzichtbare, stappen gezet. In dit boek worden twintig mensen geportretteerd die één ding gemeen hebben: zij werken met de dood. Hoe gaan zij om met hun eigen emoties? Zijn zij zelf bang voor de dood? En wat is sterven eigenlijk? Is er leven na de dood?

Annette Born (1971) is schrijver en spreekster bij uitvaarten. Ook is zij coach en werkte zij als gastvrouw in een groot crematorium/rouwcentrum. Waar zij en haar collega’s zo onzichtbaar mogelijk hun werk doen, krijgen zij in ‘Waarheen, waarvoor’ een gezicht.


Ik zocht zoveel mogelijk disciplines op: de stervensbegeleidster, de laatste verzorger, degene die reconstructies doet bij zwaar verminkte overledenen, de mensen die overleden mensen uit huis halen of zelfs van het spoor bij een zelfdoding. De forensisch rechercheur, de uitvaartleidster gespecialiseerd in kinderuitvaarten en nog veel meer mensen.

‘Wat doet dit werk met je?’, ‘Kan je ooit wennen aan de dood?’, ‘Wat vergeet je nooit meer?’, ‘Is de dood eng?’, ‘Ben je zelf bang voor de dood?’ Indringende portretten ontstonden van mensen die dag en nacht klaarstaan. Mensen die leven met een vastberaden paraatheid, voor wanneer de telefoon weer gaat. Waarvan het leven voor een groot deel in het teken staat van de dood.

‘Half werk bestaat niet.’

Ik had zelf aan den lijve meegemaakt hoe je door emoties kunt worden overvallen. Hoe blijven we professioneel? Wij zijn ook mensen, dat klopt. Ook wij zijn soms heel stil. De dood hoort bij het leven, we ontkomen er niet aan. Maar in mijn werk had ik beslist niet altijd te maken met oude mensen waarvan het leven simpelweg op is. Er waren kleine kinderen, voldragen baby’s, pubers verongelukt, moeders die zelfdoding hadden gepleegd. Alles kwam voorbij. Dat maakt het vak meer dan belangrijk. Iedere discipline krijgt maar één kans om diens werk uitstekend te doen. ‘Half werk’ bestaat niet.

Iedere dag zijn er duizenden mensen werkzaam in deze branche. Zij zijn zichtbaar onzichtbaar. Wie zijn die mensen? Lees alles in dit mooie boek waarin u zult ontdekken dat ‘werken met de dood’ een roeping is.

U kunt Waarheen, waarvoor bij mij bestellen. Tevens is dit boek verkrijgbaar in alle boekhandels of te bestellen op de bekende boekhandelwebsites.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.